Resepi ayam ala-2 keni rojes mabelessss













1 ekor ayam
5 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci besar halia
1 kiub ayam knorr/ayam megi
4 sudu besar sos lada hitam
3 sudu besar gula perang
3 sudu besar madu masakan
rempah kering mcm basil, thyme, rosemarry - klu takde pun takpe rasanya mmg dah mabeles
butter
1 sudu besar garam - agak-2 tk mahu masin kurangkan..tp 
serbuk lada hitam - bukan yg halus tau tp yg kasar-2 tuh

korang blender kan semua bhn di atas kecuali butter n lada hitam crunch dgn sedikit air
bersihkan ayam, buka kulit ayam dgn hati-2 sbb nk letak bahan pemerap bawah kulit dan atas kulit juga,
lumurkan semua bhn tadi keseluruh bodi ayam luar dan dalam...taburkan serbuk lada hitam sekeliling ayam
perapkan dlm anggaran 1 1/2 jam - lagi lama lagi bagus
jangka masa memasak 2 -3 jam bergantung pada oven dan saiz ayam

bila nk mula membakar sapukan butter seluruh ayam...lebihan perapan tu sentiasa di sapukan pada ayam semasa membakar - part ni yg leceh sbb nk kena keluar masuk ayam

pertenggah proses membakar keluarkan ayam dan keluarkan air rempah dari bekas ayam dan sapu lg ayam dgn rempah pemerap dan butter hinggga ayam menjadi brown/kaler dah masak..,,,

air rempah ayam tu jgn buang tau masukkan dlm periuk kecil dah panaskan blh diguna sebagai gravy ayam tu nanti

No comments: