Murtabak daging kulit popia



Bawang besar 4 biji dipotong dadu
Bawang putih, 4 ulas dipotong dadu

Bunga lawang dan kulit kayu manis
kesemua di tumis garing





Masukkan 5 sudu besar serbuk kari daging, tumis hingga naik bau...*kalau suka pedas blh masukkan serbuk cili, klu suka lebih kari blh tambah lagi 1 senduk he he he


Masukkan daging cincang, akak guna 500gm daging cincang ramly, klu suka ayam sila guna ayam, suka suki anda.......


masukkan juga kentang yg dipotong dadu, sesuka anda, kalau yg berniaga jarang-2 kita jumpa kentang kan...kendian masukkan air dlm 2 cawan dgn tujuan utk empukkan kentang......*ada org suka sayur campur....








ini gambar setelah dimasukkan air, silalah masukkan garam, serbuk lada hitam dan gula, sesuka anda, murtabak selalunya agak manis, so blh le lebih kan gula klu suka manis......






Inilah rupanya setelah kentang empuk dan pekat sedikit....masa ni klu yg suka bawang lebih blh masukkan bawang yg dipotong dadu sesuka hati anda, bagi yg suka daun sop juga blh di letakkan, tp anak-2 den tk suke so tk letak.....








Maaf grafik agak menggerikan, almaklum baru lepas basuh tangan so kelihatan basah, ho ho ho, pecah kan telur, letak sedikit garam, lada sulah, kepada yg suka bawang, sayur kobis dlm murtabak anda sila lah masukkan sama dlm adunan ni, kemudian jgn lupa inti yg telah dimasakkan tadi, digaul sama......


inilah kulit popia yg akak guna, saiz yg besar yer, dibiarkan disuhu bilik sebelum digunakan.....


oh yer sblm tu panaskan kuali leper atau pan yg anda ada, lengserkan minyak sedikit, letakkan kulit popia cenggini, letakkan inti yg telah digaul telur tadi di tengah-2 dan lipatkan gini yer...maaf sambil masak sambil snap gambau guna hp agak menyengalkan gak nih ekekekek.......
pedulikan rupa bentuk yg senget benget itu yer...gini lah rupanya setelah dilipatkan menggunakan sudu n garfu, time nk masak ni ler sudip leper ku menghilangkan diri, spt masak murtabak yg lain, letak-2 ler minyak kt atas kulit tu dan balik-2kan......


Antara model-2 yg telah berjaya di masakkan *telah juga berada dlm poyot-2 kami*.......


untuk jeruk bawang, ricih-2 bawang sesuka hati anda, masukkan 1 sudu kecik pewarna ros, cuka, garam dan gula sesuka rasa anda, pada yg suka manis blh lebihkan, perapkan kejap...


Inilah bawang jeruk yer....


Murtabak n bawang jeruk....klu sempat jap kang nk bikin kari ayam....klu kerajinan ku muncul....;)


Inilah rupa bentuk murtabak didalamnya yer...memandangkan anak-2 akak tk suka bawang, kobis hancur, daun sop, maka akak tk letak sekali....klu korang suka blh le tambahkn sayur mayur ini.....sekian cubalah

No comments: