BAHAN2NYA:
10g Serbuk Agar2
650ml air
180gm Gula pasir
60gm Mentega
1 bj Telur
1/2 tin Susu cair (200 ml)
1 sTepung Custard
1 s Serbuk Koko (bancuh dgn sedikit air)
1/2 st Vanila
Pewarna merah dan kuning
650ml air
180gm Gula pasir
60gm Mentega
1 bj Telur
1/2 tin Susu cair (200 ml)
1 sTepung Custard
1 s Serbuk Koko (bancuh dgn sedikit air)
1/2 st Vanila
Pewarna merah dan kuning
CARA2NYA:
1.MASAK AGAR2,AIR DAN GULA HINGGA MENDIDIH DAN KETEPIKAN.
2.PUKUL TELUR SEBENTAR,KEMUDIAN MASUKKAN SUSU DAN TEPUNG CUSTARD.KACAU HINGGA ADUNAN INI RATA,KEMUDIAN DITAPIS.
3. SETELAH DITAPIS,SATUKAN ADUNAN TELUR DAN AGAR2 DAN KACAU LAGI HINGGA RATA,SERTA MASAK SEMULA HINGGA ADUNAN MENDIDIH KEMUDIAN MASUKKAN MENTEGA DAN VANILLA DAN KACAU HINGGA RATA. SETELAH ITU MATIKAN API.
4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN(SAMA BANYAK). SATU BAHAGIAN DI BUBUH KOKO DAN YANG LAIN GUNAKAN WARNA YANG ANDA PILIH.(SAYA PILIH MERAH DAN KUNING TELUR).
5. MULA2 TUANGKAN SATU SUDU ATAU SENDUK ADUNAN WARNA MERAH DIIKUTI WARNA KUNING DAN KOKO. ULANG BUAT BEGINI SEHINGGA ADUNAN HABIS
6. SETELAH ITU SEJUKKAN SEBENTAR ADUNAN INI DAN MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK.DALAM 2 HINGGA 3 JAM PUDING DAH BOLE DIMAKAN
No comments:
Post a Comment