Biskut Coklat Permata

Bahan bahan;

250 gm mentega
150 gm gula halus
250 gm tpg ros(klau guna tpg gandum tambah 1/2 sudu kecil baking powder)
250 gm tpg gandum
1 biji telur
100 gm kacang (bakar ,dikisar halus)
1 sudu teh esen vanilla

250 gm coklat masakan
50 gm coco butter
manik hiasan


cara membuatnya;

pulul mentega dgn gula 10 minit hingga kembang.
masukan esen vanilla,telur pukul 5 minit lagi,
masukan tpg,kacang yg tlh d kisar halus gaul,jadikan doh,
terap acuan cincin,bakar 10-15 minit .siap ketepikan.



untuk coklat,
masakan coklat+coco butter secara doublevoiler,bila coklat dah cair,keluarkan dulu bekas colkat tadi bila agak pekat celup biskut tadi dlm coklat pastu tabur manik hiasan, siap. SELAMAT MENCUBA.

No comments: